ChRL: Dhondup Wangchen
Dhondup Wangchen został zatrzymany przez władze chińskie 23 marca 2008 roku w związku z filmem „Jigdrel” („Poza strachem), nad którym pracował z mnichem Gologiem Jigme od października 2007 roku. Film przedstawia wypowiedzi Tybetańczyków żyjących na terenie Tybetu.

Dhondup Wangchen [czytaj: łanczen] urodził się w 1974 roku w Hualong w rodzinie rolniczej, od 1993 roku mieszka w Lhasie. Jest ojcem czwórki dzieci, które obecnie przybywają wraz z matką w Daramsali w Indiach.

Nie jest profesjonalnym filmowcem, ale w 2007 roku rozpoczął wraz ze swoim przyjacielem, mnichem Gologiem Jigme zbieranie wypowiedzi Tybetańczyków na temat Tybetu, Chin, Olimpiady i Dalajlamy. Podczas podróży motocyklem po wschodnim Tybecie oraz Płaskowyżu Tybetańskim zebrali ponad 100 takich wywiadów. W marcu ich praca została przerwana – zostali aresztowani. Dhondup Wangchen został aresztowany w 26 marca 2008 roku w Tong De w prowincji Amdo. Golog Jigme został aresztowany około 23 marca. Dhondup Wangchen przetrzymywany był w Centrum Zatrzymań Ershilipu w Xining w środkowych Chinach. Ostatni raz widziano go w hotelu Gongshang około 12 lipca 2008. Golog Jigme przebywał w centrum zatrzymań w Lingxia (Gansu) i został zwolniony 15 października 2008. 31 sierpnia 2008 szwagier Wangchena udał się do Centrum Zatrzymań Ershilipu, ale odmówiono mu możliwości spotkania go, mówiąc, że Wangchen popełnił bardzo poważne przestępstwo, a jego sprawa jest „szczególna”.

Kopię nagrań wywiadów udało się jednak wywieźć z Chin, zanim jego twórcy zostali aresztowani. Kuzyn Dhondupa, Gyaljong Tsetrin, przebywający obecnie w Szwajcarii, sprawił, że nagrania ujrzały światło dzienne. 25-minutowy film zawierający wybór wypowiedzi dwudziestu wypowiedzi został zaprezentowany między innymi grupie zagranicznych reporterów w pokoju hotelowym w Pekinie 6 sierpnia 2008 roku, na kilka dni przed Olimpiadą. Drugi pokaz w tym samym miejscu został przerwany z powodu interwencji chińskich służb bezpieczeństwa.

Prosimy o wysyłanie apeli na następujące adresy:

Prezydent Chińskiej Republiki Ludowej

ul. Bonifraterska 1, 00-203 Warszawa

tel. (0-22) 831 38 36

fax (0-22) 635 42 11

Rekomendacje co do treści apeli:

Wezwij władze Chin do:

• wyjawienia miejsca przetrzymywania Dhondupa Wangchena oraz jego niezwłocznego i bezwarunkowego zwolnienia;
  • oczyszczenia Gologa Jigme od wszelkich zarzutów związanych z jego udziałem w pracy na filmem;
  • zapewnienia, że wszystkie osoby wypowiadające się oraz zaangażowane w produkcję filmu „Jigdrel” („Leaving Fear Behind”, „Poza strachem”) będącym pokojową formą ekspresji, nie będą narażeni na żadne formy represji, a film będzie mógł bez przeszkód pokazywany.

Przeczytaj numer „Monitora Olimpijskiego” zawierający wywiad z żoną Wangchena, Lhamo Tso la oraz cytaty z filmu

Zobacz stronę internetową filmu

niedziela, 07 grudnia 2008, maraton-amnesty

• Birma: Zarganar